Uw fiets

Uw elektrische fiets
Houdt u er rekening mee dat men in het buitenland niet zo bekend is met elektrische fietsen, de technische kennis is veel minder. Neemt u daarom altijd het service nummer van uw leverancier mee. Vergeet niet uw lader mee te nemen. En thuis uw accu te testen voor vertrek. Bij de meeste hotels is het mogelijk om de accu van uw elektrische fiets op te laden. Indien u in Zwitserland, Italië of Engeland gaat fietsen is het handig om een verloopstekker voor uw oplader mee te nemen.

Schoonmaken van uw fiets
Een schone fiets verlengt de levensduur. Het beste middel is lauw water met milde vloeibare zeep en een zachte katoenen doek en borstel. Tuinslang en hogedrukspuit bij voorkeur vermijden i.v.m. de lagers van de draaipunten. Door invetten met zuurvrije vaseline blijven aluminium en de chroomdelen van uw fiets langer mooi.

Fietsonderhoud & de vakman
Om optimaal te genieten van uw fietsvakantie is het raadzaam om voor vertrek uw fiets goed na te laten kijken bij uw rijwielspeciaalzaak. Soms wordt er niet alleen van u, maar ook van uw fiets wat extra gevergd. Als uw fiets niet lekker licht trapt of functioneert….ga dan naar een fietsenmaker voor vakkundige hulp. Deze heeft het juiste gereedschap en onderdelen om uw fiets weer tip top te maken. Laat minimaal 1 keer per jaar uw fiets echt goed controleren; liefst voor aanvang van het fietsseizoen.

Reisklaar maken
Pecht onderweg is vervelend, maar de kans erop is te verkleinen door de fiets ruim voor vertrek goed na te (laten) kijken.

Een aantal tips:
– Controleer de dikte/profiel van de remblokjes. Bij twijfel altijd vervangen.
– Rem/versnellingskabels; gaan deze soepel en zijn ze niet gerafeld. Een paar druppels olie in de buitenkabel en op draaipunten doet wonderen.
– Inspecteer de geleidewieltjes in de achterderailleur op slijtage.
– Smeer de ketting (een vuile ketting eerst reinigen).
– Check de spaken. Ze mogen niet los of kapot zijn en het wiel mag niet slingeren.
– Vervang (bijna) versleten banden, en zet er direct een nieuwe binnenband in.
– Bandenspanning; controleer of uw banden op de juiste spanning staan.
– Controleer de verlichting en alle voorgeschreven reflectiematerialen.