Fysieke voorbereiding

Voor fietstochten tot ca. 35 km is fit zijn voldoende. Voor langere trajecten, is het verstandig om het lichaam hieraan te laten wennen. Trouwens, ook zitvlak en zadel moeten de gelegenheid hebben om uitgebreid kennis te maken. Het is regel dat een goede voorbereiding vooral een kwestie is van rustig opbouwen. Als u met familie/vrienden op fietsvakantie gaat, is het belangrijk om de krachtsverhoudingen van tevoren op elkaar af te stemmen. Te grote verschillen tussen de deelnemers zijn meestal niet prettig.

Fietskleding
Uw fietskleding is zeker zo belangrijk als uw fiets. In een bergachtige omgeving kan het weer soms snel omslaan en kan er onverwachts een buitje vallen. Zorg ervoor dat u hierop gekleed bent of u onderweg kunt omkleden. Een prettig zittende (fiets)broek, vochtopnemende bovenkleding die ‘lekker zit’ en goed passende (fiets)schoenen dragen bij aan het fietsplezier.

De fietshelm
Is bij ons de fietshelm nog geen dagelijkse verschijning, in de omringende landen is het de gewoonste zaak van de wereld, voor jong en oud. De fietshelm beschermt bij aanrijdingen, maar ook bij een gewone valpartij. Een helm kan een (ongeval) niet voorkomen, maar hij kan wel de ernst van de hoofdverwondingen beperken. Een helm op is daarom zo gek nog niet.

Fiets, eten & drinken
Er gaan vele verhalen over wat wel en wat niet te eten en veel of juist heel weinig drinken tijdens een fietstocht. Regelmatig eten en drinken onderweg is veel belangrijker dan grote porties. Neem voldoende rust en eet verdeeld over de hele dag met regelmaat en vermijd suiker, tenzij het een druivensuikerextract in het drinkwinter. Drink veel, zeker bij heel warm weer. Maar heel koud drinken, is niet aan te bevelen.

Zonnebrand
Verzorg uzelf. Niet alleen op het terrasje en in het restaurant, maar vooral op de fiets. Smeer met een goede zonnebrand. Denk ook aan een goede zonnebril. Niet alleen voor het tegenhouden van de UV-stralen en wind, ook voor het buiten houden van insecten. Onderweg in aanvragen kom en met een hommel is niet prettig.

Fietstassen
Tijdens het vervoer van uw fiets in een fietstrailer dienen fietstassen, manden, lowriders en spiegels van de fiets verwijderd te zijn. Dit ter voorkoming van beschadiging. Controleer vooraf of uw stuurpen niet vast(geroest) zit., zodat na het losdraaien van de stuurpen deze eenvoudig ‘dwars’ gezet kan worden.